Rezort vnútra:V 16 okresoch je mimoriadna situácia pre výskyt medveďov

27.03.2024 Bratislava

Bratislava 26. marca (TASR) - Mimoriadna situácia z dôvodu výskytu synantropných jedincov medveďa hnedého platí k utorku na území 16 okresov Slovenska. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva vnútra SR.

Okresné úrady (OÚ) v sídle kraja vyhlásili mimoriadne situácie v Banskobystrickom kraji v okresoch Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Brezno, Detva, Lučenec, Poltár, Rimavská Sobota, Zvolen a Žiar nad Hronom, v Prešovskom kraji v okresoch Kežmarok a Poprad, v Žilinskom kraji v okresoch Liptovský Mikuláš, Martin, Ružomberok, Turčianske Teplice a Žilina.

"Medzi OÚ a sekciou krízového riadenia MV SR sa zároveň v uplynulých dňoch uskutočnili dve koordinačné porady. Platí, že prednosta rozhoduje o vyhlásení mimoriadnej situácie na základe odporúčania krízového štábu," doplnil tlačový odbor rezortu vnútra.

Jednotlivé krízové štáby navrhli prednostom OÚ prijať rôzne typy opatrení. Napríklad zvýšiť hliadkovú činnosť v rizikových oblastiach, zabezpečiť výjazdové skupiny, ktoré by určili mieru ohrozenia konkrétnymi jedincami, či zabezpečiť fotopasce v exponovaných miestach. Cieľom vyhlásenia mimoriadnej situácie je podľa ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) ochrana ľudí žijúcich v mestách.
 

Vyberte región